Burn-out komt niet door werk

25 april 2013 – Jongere werknemers tot 35 jaar waren altijd de meest vitale werknemers, maar nu nemen de werknemers van 35 tot 44 jaar dit stokje over. Toch ervaren de jongere werknemers hun werk niet als zwaarder dan de oudere leeftijdsgroep, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SKB. Het werk is dus niet de oorzaak van de psychische vermoeidheid onder jongeren, die tot een hogere kans op een burn-out leidt.
Burn-out niet door werk

Burn-out niet door werk

Uit de data van onderzoeksbureau SKB blijkt dat alle leeftijdsgroepen van 35 jaar en ouder de afgelopen jaren een daling van 4% tot 5% lieten zien in het percentage psychisch vermoeide werknemers. Alleen in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar is het aantal psychisch vermoeide werknemers gelijk gebleven. Er werd onderzocht of het werk hiervoor de oorzaak kon zijn.

Oorzaken vermoeidheid liggen buiten het werk

Het werk bleek niet de oorzaak van de vermoeidheid. In vergelijking met hun oudere collega’s, ervaren jongere werknemers de eisen die het werk aan hun stelt juist als minder zwaar. Daarnaast hebben de hulp- en energiebronnen (zoals goed contact met collega’s) die voor deze jongere leeftijdsgroep van belang zijn ook een beter effect op hun stressbestendigheid. Hieruit trekt het onderzoeksbureau de conclusie dat de oorzaken voor de psychische vermoeidheid juist buiten het werk liggen.

Hogere kans op burn-out bij psychische vermoeidheid

Als arboprofesional wilt u natuurlijk voorkomen dat een werknemer een burn-out krijgt. Een beetje stress kan over het algemeen geen kwaad, maar het is wel belangrijk dat een werknemer tussendoor voldoende kan herstellen. Gebeurt dit niet, dan raakt een werknemer psychisch vermoeid. Dit kan een negatief effect hebben op het werk en zijn gezondheid. Psychisch vermoeide werknemers zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor ziekten, tonen minder creativiteit in hun werk en hebben een hoger risico op een burn-out.
Om het risico op een burn-out te verlagen, kunt u werknemers wijzen op het realiseren van een goede werk-privébalans. Daarbij is het onder andere belangrijk dat werknemers leren om prioriteiten te stellen, duidelijke afspraken te maken en voldoende tijd voor zichzelf in te plannen.

Bron: http://www.rendement.nl/arbo/nieuws/id10207-burn-out-komt-niet-door-werk.html

Visie Vision at Work

Burn-out wordt doorgaans gekoppeld aan werk.  Primair is een burn-out echter direct gerelateerd aan de persoonlijkheid. De persoon met eigenschappen die een burn-out bevorderen is dus geholpen bij het vergroten van de persoonlijke effectiviteit. Daarnaast is, naast privé, de werkomgeving mede bepalend voor het ontwikkelen van een burn-out. Herkenning van de risicofactoren is dus essentieel. Leidinggevende zou moeten herkennen, kunnen bespreken en coachen. Is uw organisatie al zo ver? Preventief coachen werkt. Vision at Work voorkomt burn-out middels preventieve interventie, voor bedrijf en medewerker.

Wat is uw zienswijze en is dat in uw omgeving bespreekbaar?

 

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*